Kokkolan kaupunki on saanut yhdessä Centria-ammattikorkeakoulun ja Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän kanssa ESR-hankerahoituksen opiskelijoiden työelämävalmiuksien kehittämiseen.
Hankkeen tavoitteena on tehostaa Keski-Pohjanmaan alueen yli 17-vuotiaiden nuorten siirtymistä koulutuksesta toiseen ja työelämään vahvistamalla heidän työelämä- ja yrittäjyystaitojaan sekä saattamalla heitä henkilökohtaisiin työelämäkontakteihin. Tavoitteiden saavuttamiseksi hankkeessa luodaan digitaalinen työelämäpassi sekä työelämä- ja koulutusorganisaatioiden yhteinen mentorointimalli. Hankkeessa tehdään maakunnallista yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten ja ammattikorkeakoulun kesken.
Digitaalinen työelämäpassi tarjoaa perusopetuksen ulkopuolella järjestettävää, syvempää työelämä- ja yrittäjyysosaamista sekä paikallisen elinkeinoelämän tuntemusta ja sujuvoittaa samalla opintopolkua maakunnan sisällä toiselta asteelta korkea-asteelle opintojen hyväksi luvun tai suoran opiskelupaikan muodossa. Työelämäpassin suorittaminen kehittää muun muassa opiskelijan ongelmanratkaisukykyä, vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, monialaista ajattelua sekä yrittäjämäistä asennetta.
Mentorointimallissa rakennetaan työelämätoimijoiden ja opiskelijoiden välistä vuoropuhelua, jota käydään sekä yksilötasolla että eri koulutusasteilta kootuissa opiskelijaryhmissä. Mentoroinnin kautta voidaan vahvistaa muun muassa opiskelijan itsetuntemusta, ammatillista identiteettiä ja työelämätaitoja sekä rohkaista opiskelijaa tavoitteelliseen toimintaan. Opiskelijoiden saaman hyödyn lisäksi mentorointi vahvistaa myös koulutuksen ja työelämän vuorovaikutusta.
Hankkeen tuloksena maakuntaan on luotu koulutusorganisaatioiden yhteiset työkalut työelämäpassi ja mentorointimalli jotka sujuvoittavat siirtymistä koulutukseen ja työelämään. Keski-Pohjanmaan koulutusorganisaatioiden opiskelijoita sekä vastavalmistuneita ilman työ- tai opiskelupaikkaa jääneitä nuoria on pilotoinnin tuloksena suorittanut työelämäpassin, joka on todiste opituista taidoista ja josta on hyötyä sekä opintopolun rakentamisessa että työpaikan saavuttamisessa. Samoin mentorointi on vahvistanut heidän osaamistaan ja edistänyt työelämän kiinnittymistä.
Pitkällä tähtäimellä hanke tähtää maakunnan elinvoiman kehittämiseen yhteistyössä alueen yritysten ja nuorten kanssa.
Hankkeen kohderyhmä:
- Keski-Pohjanmaan alueen yli 17-vuotiaat opiskelijat tai äskettäin valmistuneet, jotka ovat jääneet työttömiksi tai ilman opiskelupaikkaa
- Keski-Pohjanmaan toisen asteen oppilaitokset ja korkea asteen koulutusorganisaatiot
- Elinkeinoelämä, yrittäjäjärjestöt, kuntien elinkeinopalvelut ja kehittämisyhtiöt
Projektin toteuttajat:
- Päätoteuttajana toimii Centria-ammattikorkeakoulu
- Osatoteuttajat: Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ja Kokkolan kaupunki
Seuraavia yrityksiä ja elinkeinoelämän toimijoita on sitoutunut hankkeen toimintaan hakuvaiheessa:
- Canorama
- Kannuksen keskuspesula
- Kaustisen seutukunta
- KIP ry
- Kokkolan kaupunki
- Keski-Pohjanmaan Konttoripiste
- Kosek
- Osuuskauppa KPO
- Pyöräliike Lybäck
- Softwave
- Tilitor
- YritysKannus
- Boliden
- KPK yhtiöt
Hankkeen tausta:
- Työelämän muutostahti kiihtyy, työelämätaitojen osaaminen on yhä vahvempi edellytys työllistymiselle haastavassa työmarkkinatilanteessa.
- Yritykset kamppailevat yhä niukempien resurssien kanssa ja odottavat entistä valmiimpia työntekijöitä.
- Covid-19-pandemia vaikeuttanut nuorten tilannetta ja lisännyt mm. opintojen keskeyttämisiä ja vaikeuttanut vastavalmistuneiden työllistymistä.
- Keski-Pohjanmaalla ei ole ennen kehitetty maakunnallisesti koulutusorganisaatioiden kanssa yhdessä työelämäyhteistyötä eikä työelämä- ja yrittäjyystaitoja. Alueeltamme puuttuvat yhteiset käytänteet.
- Työelämä- ja yrittäjyystaitojen opetus ei ole luonteva osa arjen koulutyötä.
- Väyläajattelu toiselta asteelta korkea-asteelle ei toteudu maakunnallisesti.
- Lisää kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan yrittäjyyskasvatuksen keinoin (K-P maakuntasuunnitelma)
- Keski-Pohjanmaan 17-vuotiaat eivät tunne alueensa
elinkeinoelämää (Kauppakamarin tutkimus)
Hankkeen toiminta-aika:
1.8.2021- 30.11.2023.
Hankkeen rahoitus ja budjetti:
Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja sen kokonaisbudjetti on noin 540 890 €.
* Tästä linkistä pääset kuuntelemaan hankkeessa tuotettuja podcasteja Tulevaisuuden työelämästä. Podcast-jaksot käsittelevät lukiolaisia kiehtovia aiheita. Jaksojen vieraiksi on kutsuttu Keski-Pohjanmaan työelämän edustajia ja asiantuntijoita. Jaksojen suunnitteluun ja toteutukseen on osallistunut Vetelin lukion ja Kaustisen musiikkilukion opiskelijat.
Hankkeen viralliset nettisivut löytyvät täältä.
Hankkeen yhteyshenkilöt: projektipäällikkö Janette Korpi (janette.korpi2@centria.fi) ja projektityöntekijät Jenni Snåre (jenni.snare@edu.kokkola.fi) ja Anneli Kauppi (anneli.kauppi@edu.kokkola.fi)