Vinkit kestävämpään jouluun
Joulu on taas ja monissa kotitalouksissa valmistelut vuoden suurinta juhlapyhää varten on jo hyvässä vauhdissa. Kun ihmisiltä kysytään mitä joulu heille merkitsee, ovat vastaukset usein hyvin samankaltaisia. Yhdessä oleminen, hyvä ruoka, ja lapsilla erityisesti lahjat ovat tärkeitä elementtejä. Perinteitä on tärkeää vaalia, mutta mitä jos niitä muuttaisikin hieman kestävämpään suuntaan? Joulun ei tarvitse olla yhtä suurta kulutusjuhlaa, vaan voimme tehdä järkeviä valintoja, joista kiittää myös lompakko ja ympäristö. Tässä siis muutamia vinkkejä kestävämpään jouluun.
Lahjat:
- Itsetehdyt lahjat ovat sympaattisia ja täynnä tunnearvoa. Voit vaikka leipoa, kutoa tai askarrella. Myös koristeita voi valmistaa itse. Netti on pullollaan hyviä vinkkejä näitä varten.
- Jos päätät ostaa lahjoja, vältä turhuuksia. Kysele etukäteen, minkälainen lahja tulisi tarpeeseen. Älä osta vain jotakin muodon vuoksi. Myös kuitit kannattaa aina säilyttää.
- Aineettomat lahjat ovat myös erinomainen vaihtoehto. Vie läheisesi luontoretkelle hyvien eväiden kera, teatteriin, seinäkiipeilemään, valmista illallinen… Mahdollisuudet ovat rajattomat.
- Kirpputorit ovat tänä päivänä pullollaan täysin käyttökelpoista tavaraa. Myöskään nettikirppareita ei pidä unohtaa. 92 prosenttia suomalaisista ei koe harmistuvansa, vaikka saisi kierrätetyn tavaran joululahjaksi.
- Ennen paketoimisen aloittamista, kannattaa tarkistaa olisiko kaapin pohjalle jäänyt vanhoja papereita, kääreitä, pakkauksia jne. Mielikuvitus peliin. Kaupasta on myös mahdollisuus valita FSC-sertifioitu tai kierrätyspaperista valmistettuja vaihtoehtoja.
- Joulu voi olla myös yhtä hyvin lahjaton! Sopikaa läheisten kanssa, ettei tänä vuonna osteta mitään. Keskittykää yhdessä olemiseen ja tekemiseen.
Ruoka:
- Jouluna saattaa herkästi tulla liioiteltua ruokaostoksia tehdessä, joten etukäteen suunnittelu voi olla tarpeen. On hyvä miettiä syöjien määrä ja kuinka paljon ruokaa todellisuudessa tulee kulumaan. Nykyään kaupat ovat auki myös jouluna, joten täydennystarpeita on mahdollista käydä hakemassa, jos hätä iskee.
- Suosi kotimaista. Hyvää Suomesta- merkistä tunnistat kotimaisen elintarvikkeen. Hauduta vaikka maukas joulupuuro riisin sijasta kotimaisesta ohrasta tai kaurasta.
- Lisää joulupöytään kasviksia. Sirkkalehti- merkki kertoo puolestaan kotimaisista kasviksista ja vihanneksista.
- Ylijäänyttä ruokaa ei kannata heittää pois. Netistä löytyy paljon hyviä hävikkireseptejä jouluruokia varten.
Energia:
- Ikivanhojen jouluvalojen uusimista kannattaa harkita. Suosi vähemmän energiaa kuluttavia led-valoja, vertaile valosarjojen energiankulutusmerkintöjä ja hyödynnä ajastinta.
- Jouluruokien paistaminen on hyvä tehdä yhdellä kertaa. Uunin uudelleen lämmitykseen kuluu enemmän energiaa, kuin lämpimänä pitämiseen. Uunin jälkilämpöäkin voi hyödyntää.
- Täyteen ahdettu jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä. Jos ulkona ei ole pakkasta, voi ruokia säilyttää myös esimerkiksi parvekkeella.
- Saunat lämpenevät monessa kotitaloudessa joulun alla. Lämmittäminen kannattaa tehdä kuitenkin maltilla: Jo 70-80 astetta riittää. Älä pidä saunaa turhaan päällä tai lämmitä useampaan otteeseen, vaan lämmittäkää yhdellä kertaa koko porukalle.
Jätteiden lajittelu:
- Konvehtirasia ja kerrosten päällä oleva levy kartonkikeräykseen. Muovikääre ja konvehtien muovinen alusta muovipakkauskeräykseen.
- Lahjapaperit ja –narut eivät kelpaa paperin tai kartongin joukkoon, joten avaa paketit varovasti ja voit käyttää paperia seuraavana jouluna lahjojen. paketointiin. Muutoin paperit ja narut kuuluvat sekajätteeseen. Suosimalla aineettomia lahjoja vähennät myös paketointi- ja pakkausmateriaaleista syntyvää jätettä.
- Steariini, kynttilänjämät ja lasituikut sekajätteeseen. Voit myös valmistaa kynttilänjämistä uusia kynttilöitä. Tuikkukynttilän alumiinikuoret voit laittaa metallinkeräykseen.
- Joululaatikoiden vuoat ja paistofoliot metallinkeräykseen.
- Kinkkurasva kastikkeen pohjaksi tai jähmettyneenä biojätteeseen. Ethän koskaan kaada paistorasvaa viemäriin tai vessanpönttöön! Voit myös kierrättää kinkkurasvan uusiutuvaksi dieseliksi. Lue lisää Kinkkutemppu- verkkosivuilta
- Joulukuusen voit viedä lähimmälle Ekoroskin hyötykäyttöasemalle tai puutarhajätteen keräyspaikkaan.
Lähteet