Hyppää sisältöön

Miten saada työnantajat ja -tekijät kohtaamaan?

Tämä kysymys on ollut viime aikoina usein esillä. Ja sitä samaa olen myös itse miettinyt. Aloitin viime syksynä työllisyydenhoidon tehtävissä Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilua tukevassa hankkeessa. Samalla muutin Keski-Suomesta takaisin kotiseutuni maalaismaisemiin. Ennen muuttoa mietin alueen työtilannetta mielessäni kysymys, onko täällä töitä.

Ajatus maaseutukuntien heikoista työllistymismahdollisuuksista oli iskostunut jo lapsena päähäni. Varsin nopeasti sain huomata tilanteen muuttuneen, ja usean alan kärsivän työntekijäpulasta. Työtä on tarjolla ja paljon.

Samaan aikaan, kun pitkäaikaistyöttömyys kasvaa, uutiset kertovat huutavasta työvoimapulasta. Ristiriitaa kohtaannossa selvästi on. Mutta mitä sille voi tehdä ja mitkä taustalla olevat syyt ovat?

Kuinka hyödyntää kaikki osaaminen?

Pitkittyneen työttömyyden takana on monia eri syitä. Siksi myös jokaisen työttömän tilanne on omanlaisensa ja vaatii pysähtymistä asian äärelle. Moni työttömänä oleva on kuullut tokaisun ”menkää töihin”. Mutta jos on useaan kertaan yrittänyt, alkaa hiljalleen usko itseensä ja osaamiseensa hiipua. Olisikin tärkeä löytää onnistumisen kokemuksia, jotka vievät eteenpäin ja antavat uutta motivaatiota.

Myös työelämä on muuttunut. Työntekijöiltä vaaditaan yhä enemmän ominaisuuksia, jotta pysyy nykyisessä työtahdissa mukana. Harva meistä omaa kaikkia vaadittavia taitoja. Voisiko siis olla hyvä pilkkoa työtehtäviä, jolloin saadaan useampi takaisin työn pariin. Kuitenkin jokaisella meistä on jotain annettavaa ja osaamista, eikä ketään ole varaa hukata.

Mitä työnantajat sitten hakevat?

Työnantajat toivovat motivoitunutta ja aikaansaavaa tekijää, joka kykenee oppimaan uutta. Osalla aloista koulutus ja työkokemus ovat yhä useammin sivuseikkoja, kun työntekijäpula on kova. Toisaalta työnantajilla on kiire, jolloin aikaa perehdyttämiseen on usein haastava löytää. Näin ollen työkokemus ja/tai koulutus ovat kuitenkin tärkeitä. Mutta miten saada kokemusta, jos sitä ei pääse hankkimaan?

Voisiko kohtaanto-ongelmaa edes hieman helpottaa perinteisellä kasvokkain tapahtuvalla kohtaamisella? Istutaan alas ja pysähdytään hetkeksi yhdessä ajatusten ääreen: ”Minä haluaisin päästä Teille töihin” ja ”Minä haluan antaa Sinulle mahdollisuuden”.

Johanna Hautala
johanna.hautala@kaustisenseutukunta.fi

Johanna Hautala työskentelee Kaustisen seutukunnan työllisyyspalveluissa toimien kohtaamisia mahdollistavana linkkinä työnantajan ja työnhakijan välillä. Johanna on koulutukseltaan sosionomi (AMK), ja hän haluaa panostaa asiakaskohtaamisiin sekä kannustaa ja rohkaista työnhakijoita eteenpäin positiivisella otteella. Johanna uskoo jokaisella olevan vahvuuksia työelämälle annettavaksi. Vahvuudet pitää vain saada ensiksi nostettua esiin.