Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa elintarvikkeet tai saastunut talousvesi. Ruokamyrkytys voi alkaa vuorokauden sisällä ruokailusta tai muutaman päivän viiveellä. Tyypillisimpiä oireita ovat yleensä oksentelu ja hieman myöhemmin ripuli.
Ohjeita yksityishenkilöille
Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, ota heti yhteyttä terveystarkastajaan. Käytä ilmoituksen tekemiseen ensisijaisesti sähköistä ilmoituslomaketta. Voit kuitenkin myös soittaa tai lähettää sähköpostia.
Oireita saatuasi mieti:
- Missä ja mitä olet syönyt ja juonut kahden edellisen päivän aikana?
- Oliko epäilemässäsi ruokailussa/ruoassa/juomassa jotain epätavallista (esimerkiksi haju, maku, lämpötila)?
- Onko lähipiirissäsi ollut vatsatautia tai vastaavia oireita viime aikoina?
- Oletko käynyt ulkomailla viimeisen kuukauden aikana?
Ohjeita elintarvikealan toimijalle
Jos yritykseesi tulee asiakkaalta ilmoitus ruokamyrkytyksestä ja epäiltyä elintarviketta on jäljellä, ota se talteen mahdollisia laboratoriotutkimuksia varten. Ota heti yhteyttä terveystarkastajaan, jolta saat ohjeita jatkotoimenpiteistä.
Kunnan elintarvikevalvontaviranomaisen tehtäviin kuuluu selvittää ruokamyrkytysepäilyt, ottaa tarvittaessa näytteitä epäillyistä elintarvikkeista ja tehdä harkinnan mukaan huoneistoon tarkastus.
Valitukset elintarvikkeista
Jos havaitset poikkeavuuksia elintarvikkeen laadussa, ulkonäössä tai pakkausmerkinnöissä, voit ottaa yhteyttä:
- elintarvikkeen myynti- tai tarjoilupaikkaan
- Suomessa toimivaan valmistajaan
- maahantuojaan
- elintarvikevalvontaan sähköisellä ilmoituslomakkeella