Uuden elintarvikehuoneiston, kuten esimerkiksi ravintolan, kahvilan, myymälän tai elintarvikkeiden verkkokaupan perustamisesta on tehtävä ilmoitus elintarvikevalvontaan. Samoin toimitaan yrittäjän vaihtuessa. Ilmoitus tulee tehdä 4 viikkoa ennen toiminnan suunniteltua aloittamista. Suunnitelmat kannattaa esittää elintarvikevalvonnan tarkastajille hyvissä ajoin, jotta esimerkiksi mahdolliset puutteet tilojen varustelussa saataisiin korjattua jo suunnitteluvaiheessa.
Tee ilmoitus ympäristöterveydenhuollon sähköisessä ilmoituspalvelussa tai täytä elintarvikehuoneiston ilmoituslomake (Word) ja toimita se liitteineen lomakkeessa kerrottuun osoitteeseen. Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto tekee kirjallisen todistuksen 14 päivän kuluessa siitä, kun kaikki tarpeelliset tiedot on saatu. Ilmoituksen käsittelystä peritään ympäristöterveyslautakunnan hyväksymän taksan mukainen maksu ja toiminta liitetään säännöllisen valvonnan piiriin.
Jos elintarvikehuoneistossa valmistetaan tai varastoidaan eläinperäisiä elintarvikkeita (kuten kalaa, lihaa, maitoa tai munia), kyseessä on pääsääntöisesti laitostoiminta, joka vaatii laitoshyväksynnän.
Elintarvikehuoneistoja tarkastetaan valvontasuunnitelman mukaisesti ja tarkastuksista peritään taksan mukaiset maksut. Vuoden 2022 alusta lähtien peritään myös elintarvikelain mukainen vuosittainen valvonnan perusmaksu. Ruokaviraston verkkosivuilla on lisätietoa valvonnan perusmaksusta.
Jos olet lopettamassa elintarvikehuoneistosi toiminnan, ilmoita siitä elintarvikevalvontaan hyvissä ajoin. Ilmoituksen voi tehdä sähköisen ilmoituspalvelun kautta tai vapaamuotoisemmin esimerkiksi sähköpostilla. Ilmoitus on maksuton.
Ruokaviraston verkkosivuilla on ohjeita elintarvikeyrityksen perustamiseen.