Hyppää sisältöön

Kestävä ympäristörakentaminen

Kestävän ympäristörakentamisen toimintamalli (KESY) on Viherympäristön laatima malli, joka on luotu edistämään kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja viher- ja rakennusalalla​.

Mallin tarkoituksena on suunnitella, rakentaa ja kunnossapitää ympäristöä siten, että vältetään, lievennetään, estetään ja parhaimmillaan kompensoidaan rakentamisen aiheuttamia haitallisia vaikutuksia​.

Toimintamalli perustuu amerikkalaisiin SITES-kriteereihin (rating system that guides, evaluates, and certifies sustainability and resilience in the design, development, and management of landscapes and other outdoor spaces), joita on muokattu Suomen olosuhteisiin sopiviksi.

Toimintamalli on jaoteltu viiteen eri teemaan:
1. paikan vesiolot
2. paikan maaperä ja kasvillisuus​
2. käytettävät raaka-aineet, materiaalit ja tuotteet​
4. energiansäästö, ilmanlaatu ja ympäristönsuojelu​
5. ihmisten terveys ja hyvinvointi

Kokkolassa toimitaan jo monelta osin kestävän ympäristörakentamisen periaatteiden mukaisesti, mutta toimintaa kehitetään jatkuvasti ja uusia menetelmiä otetaan käyttöön.

Yhteistyöllä ja osallistaen​

Suunnitteluvaiheessa puistokohteisiin tehdään KESY-tarkastelu viherympäristöliiton laatimien listojen mukaisesti. Tarkastelu toimii samalla myös suunnitelman laatutarkastuksena. Hyvä hankehallinta, asiantuntijaosaamisen hyödyntäminen, yhteistyön kehittäminen ja kunnossapidon osallistaminen lisäävät kohteiden laatua. Myös maamassojen koordinointi jo suunnitteluvaiheessa auttaa hyödyntämään kierrätysmaita tehokkaasti.

Suunnitelmallista rakentamista​

Rakentamisvaiheessa työmaalle laaditaan aluesuunnitelma, jossa mietitään esimerkiksi työmaaliikenteen ohjaamista siten, että koskematon maaperä säilyisi ennallaan. Rakentamisen aloituksesta pidetään aloituspalaveri, jossa suunnittelijat, rakentajat ja kunnossapito yhdessä käyvät läpi tulevaa urakkaa. Rakentamisen jälkeen tehdään hankkeen jälkitarkastelu, jossa nostetaan esille rakentamisvaiheessa huomattuja asioita.

Kunnossapito ja uudet menetelmät​

Viheralueiden kunnossapito on suurimmassa roolissa alueen elinikään nähden. Kun suunnittelu ja rakentaminen kestävät korkeintaan muutaman vuoden, toimii kunnossapito alueella jopa vuosikymmeniä. Suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa tehdyt ratkaisut vaikuttavat suoraan kunnossapidon mahdollisuuksiin toimia kestävästi. Viheralueiden kunnossapito on kehittymässä luonnonmukaisempaan suuntaan. Kokkolan kaupungilla ei enää käytetä rikkakasvien torjunta-aineita viheralueiden hoidossa. Siihen etsitään vaihtoehtoisia, tehokkaita toimintatapoja. Tällainen on esimerkiksi rikkakasvien höyryttäminen.

Myös nurmialueiden leikkaamista ja nurmijätteen pois kuljettamista mietitään tarkkaan, sillä tiuhaan leikatut nurmialueet ovat lajistoltaan köyhiä. Pörriäiset ja muut hyödylliset eliöt hyötyvät monimuotoisista luonnonalueista. Kaupunkiniityt ovat nykypäivää, mutta hoidettuja oleskelunurmiakin toki tarvitaan.