Asumisen hiilijalanjälki muodostuu lämmityksestä, vedestä, sähköstä sekä jätteistä. Lämmityksellä on kuitenkin merkittävin ilmastovaikutus. Lämmitystarve riippuu kodin koosta ja energiatehokkuudesta. Lämmityksen päästöihin vaikuttaa myös talon rakennusvuosi ja lämmitysmuoto. Monesti kodin lämmityksen energiankulutuksen vähentäminen onnistuu pienilläkin teoilla, jotka eivät vaadi suuria investointeja – ainoastaan käyttötottumuksien muuttamista. Tutustu tarkemmin aiheeseen Motivan energiaoppaan avulla!
Sähkön- ja lämmönkulutus
Energiansäästö on hyvä aloittaa selvittämällä omat kulutustiedot, joiden pohjalta on helpompi tehdä järkeviä energiatehokkuustoimia.
- Omakoti- tai pientalossa asuva voi selvittää sähkön ja lämmityksen kulutustiedot laskulta ja energiayhtiön kulutusseurantapalvelusta internetin tai sovelluksen kautta
- Kerros- ja rivitalossa asuva saa omassa asunnossaan käytetyn sähkönmäärän selville energiayhtiön kulutusseurantapalvelusta internetin tai sovelluksen kautta
Sähkönkulutusta kannattaa myös seurata säännöllisesti esimerkiksi energiayhtiöiden maksuttomien online-palveluiden kautta.
- Kulutusjousto, eli sähkönkäytön ajoittaminen on järkevää etenkin sähkölämmitteisissä kodeissa. Hyödyntämällä laitteiden aikaohjausta voit ajastaa esimerkiksi tiskikoneen pesemään astiat yöllä, jolloin sähkön tarjonta ylittää sen kysynnän.
Lue lisää sähkön kulutusjoustosta Motivan verkkosivuilta
Sähkösopimuksen kohdalla voi itse päättää, mitä energialähdettä suosii. Olemassa oleva sopimus on myös helppo vaihtaa yhdellä soitolla uusiutuviin energianlähteisiin.
Kodin energiatehokkuutta voi parantaa esimerkiksi ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa parantamalla, lisäämällä eristeitä ja vaihtamalla ikkunat hyvin lämpöä eristäviin.
Lämpötilan alentaminen 1° C vähentää 5 % lämmityskuluja, joten tarkista huonelämpötilat ja säädä termostaatit
- Oleskelutilat 20°C
- Makuuhuoneet 18°C
- Varastot ja autotallit 5- 12°C
- Raput ja tuulikaapit 17°C
- Huonelämpöä voi alentaa reilusti huoneissa, joissa ei oleskella!
- Muista pitää väliovet suljettuina, jolloin lämpö ei karkaa viileämpiin huoneisiin
Vesi
Kodin energiakulutuksesta noin 15% kuluu käyttöveden lämmitykseen
- Kalleinta on lämmin käyttövesi ja esimerkiksi vartin suihku päivässä maksaa pyöreästi 450 euroa vuodessa, toki lämmitysmuodosta riippuen, joten suihkutteluaikaan kannattaa kiinnittää huomiota.
- Tarkkaile WC-istuimen, niin uusien kuin vanhojenkin, mahdollisia vuotoja. Pienikin vuoto voi tuoda yli 1000 euron lisämaksun vuoden vesilaskuun.
- Vaihda hanat ja WC-istuin vettä säästäviin malleihin
- Syötä lämpimälle käyttövedelle oikea lämpötila vesijohtoverkkoon
- Lämmin käyttövesi 50-55°C
- Veden lämpötila varaajassa 55-65°C
Öljylämmityksen vaihtaminen
Lämmitysmuodon vaihtaminen öljystä vähentää merkittävästi pientalon päästöjä. Lisäksi se on usein taloudellisesti perusteltua.
- Vaihtamiseen voi saada avustusta tai vaihtoehtoisesti tehdä kotitalousvähennyksen ansio- tai pääomatulojen verosta investoinnin työn osuudesta
- Korvaavia lämmitysratkaisuja ovat muun muassa maalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu, kaukolämpö, puupohjaiset lämmitysmuodot ja kuivan tai vesikiertoisen sähkölämmityksen ja ilmalämpöpumppujen yhdistelmä
Lue lisää öljylämmityksen vaihtamisesta Motivan verkkosivuilta