Kotihoidon pysäköintitunnus voidaan myöntää enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan asiakkaan kotona suoritettavaa:
1) sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 §:ssä tarkoitettua kotipalvelun, 20 §:ssä tarkoitettua kotihoidon ja 21 §:ssä tarkoitettua asumispalvelun tehtävää varten;
2) terveydenhuoltolain (1326/2010) 25 §:ssä tarkoitettua kotisairaanhoidon tehtävää varten;
3) vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetussa laissa (380/1987) tarkoitettua tehtävää varten;
4) kehitysvammaisten erityishuollosta annetussa laissa (519/1977) tarkoitettua tehtävää varten
Pysäköintitunnus myönnetään edellä mainittua palvelua tarjoavalle työntekijälle, yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle. Tunnuksen hinta on 100,00 €/vuosi. Tunnusta haetaan sähköisessä asiointipalvelussa.
Jos ajoneuvossa on kotihoidon pysäköintitunnus, ajoneuvon saa pysäköidä kadulla tai muulla kunnan hallinnoimalla alueella liikenteenohjauslaitteella osoitetusta kiellosta tai rajoituksesta huolimatta:
1) maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta;
2) alueelle, jossa pysäköinti on kielletty tieliikennelain liitteen 3.3 mukaisella liikennemerkillä C38 ja C39;
3) rajoitusta pidemmäksi ajaksi alueelle, jossa pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu.
Ajoneuvoa, jossa on kotihoidon pysäköintitunnus, ei kuitenkaan saa pysäköidä sellaiselle alueelle tai paikalle, joka on osoitettu liikennemerkillä vain tiettyjen ajoneuvojen pysäköintiin.
Pysäköitäessä ajoneuvo, jossa on kotihoidon pysäköintitunnus, pysäköinnin alkamisaikaa ei tarvitse osoittaa tieliikennelain 40 §:ssä säädetyllä tavalla.
Tieliikennelaki
Pysäköintitunnus on pysäköinnin ajaksi sijoitettava näkyvälle paikalle ajoneuvon tuulilasin sisäpuolelle siten, että se on ulkoapäin luettavissa.
Kotihoidon pysäköintitunnusta saa käyttää pysäköintiin vain tieliikennelain 190 a §:n 1 momentissa tarkoitettujen työtehtävien suorittamista varten.
Kunnan tulee peruuttaa tunnuksen voimassaolo, jos:
1) tunnuksen myöntämisen edellytykset eivät enää täyty;
2) työntekijä tai tunnuksenhaltija on toistuvasti tai vakavasti käyttänyt taikka antanut käyttää tunnusta tämän lain vastaisesti, eikä huomautuksen tai varoituksen antamista voida pitää riittävänä;
3) työntekijä tai tunnuksenhaltija sitä pyytää.